I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 17. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång.
Bebis: Skelettet blir allt hårdare
Fostret är cirka 15–16 cm långt och väger ungefär 130 gram. Från andra trimestern kan man använda mätningar av BDP (mått på huvudet) och FL (lårbenslängd) som utgångsmått för datering. Man bestämmer alltså hur lång graviditeten är genom att mäta storleken på fostrets huvud och lårben.
Nu när du är gravid i vecka 17 bör ni ha fått en tid för ett ultraljud som vanligtvis genomförs mellan vecka 18–20. Detta kallas för rutinultraljud och är ett ultraljud som alla gravida i Sverige erbjuds. Vid rutinultraljudet kollar en ultraljudsbarnmorska hur många foster det är i livmodern, hur organ och extremiteter (armar och ben) ser ut och daterar graviditeten om det inte är gjort tidigare.
Barnmorskan kollar också hur moderkakan ser ut, var den är positionerad i livmodern och hur många kärl det är i navelsträngen. Man kan också se om man har godartade muskelknutor i livmodern (så kallad myom). Om du har en lågt sittande moderkaka (kanske till och med så pass lågt att den täcker ingången till livmodern) kan du komma att behöva kontrollera moderkakans position även senare under graviditeten. Ofta drar sig moderkakan uppåt, allt eftersom livmodern växer.
I vecka 17 utvecklas fostrets naglar och håret börjar växa. Huden är rödaktig och skrynklig. På huden bildas ett fint fjunigt hår som kallas för lanugohår, och underhudsfett börjar lagras som bidrar till att bebisen håller värmen när den föds. Fosterfett börjar bildas och läggs som ett skyddande lager utanpå bebisens hud. Ju tidigare barnet föds, desto mer fett finns kvar på huden vid förlossningen. När bebisen föds finns lanugobehåringen troligtvis endast kvar på ryggen och skuldrorna.
Fostrets skelett blir allt hårdare och nervsystemet blir mer välkoordinerat. Vid det kommande ultraljudet kommer fostrets utveckling att synas genom att hen rör på sig med mer synkroniserade rörelser. Det är inte säkert att du känner av att det är fostret som rör sig, många kvinnor förknippar fosterrörelserna med tarmrörelser och det kan vara svårt att känna skillnaderna i det här skedet.
Trots att fostret är omgivet av fostervatten som dämpar ljudnivån kan fostret i den här veckan reagera på plötsliga ljud nära magen. Skräm inte fostret i onödan, men när du närmar dig slutet av din graviditet kommer du kanske kunna känna hur hen rycker till om ett plötsligt ljud uppstår i er närhet. Häftigt va?
Mamma: Gravid i vecka 17
Det är inte säkert att du känner av att det är fostret som rör sig i din mage. Många kvinnor förknippar fosterrörelserna med pirrande bubblor och tarmrörelser, framförallt om du väntar ditt första barn. Trots att du inte anstränger dig är det normalt att du känner dig andfådd och det beror på att ditt hjärta pumpar runt en större mängd blod än vanligt. När du är gravid i vecka 17 fortsätter din mage fortsätter att växa och du kan få ont i bäcken, rygg, ljumskar och höfter.
En del av den här smärtan kan vara bäckensmärta. Bäckensmärta, som i folkmun kallas för foglossning, beror på att bäckenlederna mjukas upp med hjälp av ett hormon som heter relaxin. Det här gör kroppen för att utvidga och göra bäckenet mer rörligt inför själva förlossningen. Prata med din barnmorska, fysioterapeut eller läkare om besvären blir allt för stora.
Progesteronet, som är det graviditetsbevarande hormonet, gör att glatt muskulatur inklusive magmunnen slappnar av. Det här kan ge dig halsbränna. Om du får besvär av sura uppstötningar och/eller halsbränna kan det vara klokt att undvika starkt kryddad och fet mat. Du kan också tänka på att äta mindre portioner och försöka dricka mindre kaffe. Tänk även på att inte äta sent på kvällen. På apotek finns receptfria läkemedel om besvären blir alltför jobbiga, rådfråga personalen och berätta att du är gravid.
Här kan du läsa om vecka 16.
Här kan du läsa om vecka 18.