mini-talk-podcast

Mini Talk – Podd med experter om graviditet, förlossning och småbarn

Mini Talk är korta poddavsnitt med våra barnmorskor och barnsjuksköterskor där de djupdyker ner i några av de viktigaste ämnena under graviditeten och småbarnsåren.

Antal avsnitt: 29
Senaste avsnittet: 27 juli, 2022

Sex efter förlossning

Spela avsnittet
calendar-img

Intimitet kan för många vara ett känsligt ämne. Finns det något man ska tänka på innan man går tillbaka till intimitet och när kan man ha sex igen? I dagens avsnitt ger Sophie sina bästa tips för att hitta tillbaka till intimiteten!

Smärtlindring vid förlossning

Spela avsnittet
calendar-img

I dagens avsnitt pratar vi med barnmorskan Sophie om smärtlindring. Vad finns det för olika smärtlindringar och behöver man använda det? Vilket är rätt alternativ för just mig?

När introducerar man mat?

Spela avsnittet
calendar-img

Häng med i dagens avsnitt när vi pratar om mat och hur introduktionen för mat och små barn kan se ut. Matilda ger tips och råd kring hur du kan tänka när du ska introducera mat för ditt barn.

Att föda i säte!

Spela avsnittet
calendar-img

I dagens avsnitt pratar vi om att föda i säte. Finns det något man kan göra när barnet ligger i säte och hur ser en sätesförlossning ut? Barnmorskan Sophie berättar allt du behöver veta om detta ämne!

Hjälp, vi har fått ett magbarn!

Spela avsnittet
calendar-img

Dagens avsnitt handlar om något som oroar många föräldrar. Vi pratar om magknip, små barn drabbas ofta av magknip och det kan vara svårt till en början att lokalisera varför. Hur vet man om sitt barn drabbats av kolik? Och när ska man egentligen söka vård? Häng med så reder Matilda ut några frågetecken!

Att föda med kejsarsnitt!

Spela avsnittet
calendar-img

I dagens avsnitt pratar vi om kejsarsnitt och benar ut alla frågetecken kring detta. Kan alla välja att föda med kejsarsnitt och hur går en kejsarfödsel egentligen till?

Hur får jag mitt barn att sova?

Spela avsnittet
calendar-img

Dagens avsnitt handlar om sömn som är ett debatterat ämne för alla nyblivna föräldrar. Barn och sömn är verkligen ett mysterium ibland! Vår barnsjuksköterska Matilda ge er tips och råd kring sömn. 

Bristningar i samband med förlossning

Spela avsnittet
calendar-img

Hur vanligt är det egentligen med bristningar och finns det något man kan göra för att minska risken att bristningar uppstår? Vår barnmorska Sophie svarar på allt du behöver veta!

Är kärleken till sitt barn alltid självklar i början?

Spela avsnittet
calendar-img

I dagens avsnitt pratar vi om känslorna kring att välkomna ett nytt litet liv till världen. En del känner direkt en villkorslös kärlek till sitt barn, medans det för andra kan ta längre tid i att landa i att man blivit förälder och allt vad det innebär. Vi pratar om förlossningsdepressioner och hur känslorna kan se olika ut för alla individer.

Förlossningens faser

Spela avsnittet
calendar-img

Hur ser de olika faserna under en förlossning ut och upplever alla det likadant? I detta avsnitt tar barnmorskan Sophie oss igenom de olika faserna och vad de innebär.

Hur ska jag som partner agera?

Spela avsnittet
calendar-img

Detta Mini talk handlar om partnerns roll i att bli förälder. Att bli förälder är fantastiskt men det kan också vara skrämmande - särskilt i början. Första tiden handlar mycket om att finnas till och för den födande innebär det många timmar med den nyfödda. Hur kan man som partner agera och är det normalt att känna sig otillräcklig?

Vaginala förlossningar!

Spela avsnittet
calendar-img

I dagens avsnitt kommer vi att prata om vagniala förlossningar. Får man välja själv om man vill föda vagnialt eller med kejsarsnitt? Och hur går en vaginal förlossning till? Vi dyker ner i ämnet!

Vad är förlossningsdepression?

Spela avsnittet
calendar-img

Vad är en förlossningsdepression och vem drabbas av det? I dagens avsnitt berättar Sophie allt du behöver veta om detta viktiga ämne!

Vad är havandeskapsförgiftning och vem drabbas?

Spela avsnittet
calendar-img

Dagens avsnitt kommer att handla om havandeskapsförgiftning. Vad är det och vem drabbas? Vår barnmorska Sophie svarar på allt du behöver veta!

Vad är den fjärde trimestern?

Spela avsnittet
calendar-img

Dagens avsnitt handlar om den fjärde trimestern. En fullgången graviditet varar som bekant i nio månader och under dessa månader går man som gravid igenom tre trimestrar där var och en är uppdelad i tre månader. Matilda tar oss igenom den fjärde och sista trimestern.

Vad är bäckensmärta (foglossning)?

Spela avsnittet
calendar-img

Bäckensmärta (så kallad foglossning) är vanligt under graviditeten. När du är gravid blir kroppens leder rörligare. Bäckenet behöver vidga sig under förlossningen för att släppa igenom barnet och det blir därför rörligare och du kan få ont. I dagens avsnitt pratar vi mer om detta ämne!

Vad händer om ett barn hamnar på neonatalavdelningen?

Spela avsnittet
calendar-img

I dagens avsnitt pratar Matilda om hur Neo-avdelningen fungerar, när man hamnar där och när man behöver vistas där under en längre tid. Vi pratar om prematura förlossningar och hur sjukvården för ett prematurt barn ser ut.

Vad är utomkvedshavandeskap?

Spela avsnittet
calendar-img

Vad är utomkvedshavandeskap och hur märker man att man har drabbats av det? Är det farligt och när bör man söka hjälp? Barnmorskan Sophie guidar oss igenom alla frågetecken.

Vad krävs för en god anknytning?

Spela avsnittet
calendar-img

Vår barnsjuksköterska Matilda delar med sig om hur man knyter an till sitt barn. Anknytning är något som många hört talas om och i detta avsnitt går vi in på djupet av vad det innebär och hur anknytningen fungerar samt varför den är så viktig.

Abort, när en graviditet behöver avslutas

Spela avsnittet
calendar-img

I dagens avsnitt pratar vi om abort, de olika metoderna som används och vad skillnaden är mellan dessa. Sophie berättar om hur en abort går till och i vilken vecka man kan göra en abort.

Flaskmatning!

Spela avsnittet
calendar-img

I dagens avsnitt går vi in på flaskmatning och vad det kan innebära. För en del fungerar flaskmatning bättre som heltidsmatning och för en del gör man det som ett komplement till amningen. Vår barnsjuksköterska Matilda ger er tips och råd kring flaskmatning.

Hur vet man att man har fått ett missfall?

Spela avsnittet
calendar-img

I dagens avsnitt pratar vi om ett ämne som oroar många - nämligen missfall. Hur vet man att man har fått missfall och hur vanligt är det egentligen? Barnmorskan Sophie berättar vad det kan bero på och när du bör söka hjälp.

Att få komma hem med en liten bebis!

Spela avsnittet
calendar-img

Det är vanligt att visualisera när man kommer hem med sin lilla bebis, och det är för många en fantastisk stund. Men för en del känns det skrämmande och omtumlande. Att bli förälder är stort och det väcker mycket känslor. I dagens avsnitt delar Matilda med sig av vad du kan, bör och inte bör förvänta dig under första tiden hemma med ditt spädbarn. 

Illamående under graviditeten!

Spela avsnittet
calendar-img

Det är vanligt att må illa och kräkas som gravid. Varför drabbas en del av detta och finns det något man kan göra för att det ska gå över? I dagens avsnitt ger barnmorskan Sophie sina bästa tips kring graviditetsillamående.

Att amma tvillingar!

Spela avsnittet
calendar-img

Dagens avsnitt handlar om amning, och att amma tvillingar. Det är en stor glädje att välkomna två eller fler barn i familjen samtidigt. Men det innebär för många nya funderingar. Barnsjuksköterskan Matilda ger sina bästa tips och råd kring att amma tvillingar!

Hur skiljer sig en tvillinggraviditet mot en “vanlig” graviditet?

Spela avsnittet
calendar-img

Hur skiljer sig en tvillinggraviditet från en “vanlig” graviditet och hur stor är egentligen sannolikheten att man får tvillingar? I dagens avsnitt går Sophie igenom allt du behöver veta om en tvillinggraviditet!

Amma, hur enkelt är det egentligen?

Spela avsnittet
calendar-img

Barnsjuksköterskan Matilda ger sina bästa tips och råd kring amning som för många kan vara ett känsloladdat ämne. Att förbereda sig är svårt, men att läsa på och förstå att det inte är så enkelt som det ser ut är en nyckel för att vara snäll mot sig själv i sin amning.

Vad innebär de olika trimestrarna?

Spela avsnittet
calendar-img

Dagens avsnitt handlar om de olika trimestrarna man går igenom under en graviditet. En fullgången graviditet varar som bekant i nio månader och under dessa månader går man som gravid igenom tre trimestrar där var och en är uppdelad i tre månader. Barnmorskan Sophie tar oss igenom de tre första trimestrarna.

Första dygnet som nybliven förälder!

Spela avsnittet
calendar-img

I dagens avsnitt pratar vi om första dygnet som nybliven förälder. Hur det för många kan kännas omtumlande och känslosamt. Vad kan man egentligen förvänta sig det första dygnet? Och hur vet man vad man ska göra som nybliven förälder?

I Mini Talk podcast kan du ta del av korta poddavsnitt med våra barnmorskor och barnsjuksköterskor. Häng med när de djupdyker ner i några av de viktigaste ämnena under graviditet och småbarnsår, som exempelvis smärtlindring vid förlossning, barn och sömn, förlossningsdepression, abort, flaskmatning och mycket, mycket mer. I Mini Talk kan du fylla på informationsbanken med flera goda råd och fakta från legitimerad vårdpersonal, så att du kan känna dig säker i att informationen som du får är verifierad. Denna gravid och småbarnspodd hjälper dig med de där extra förberedelserna inför livet som förälder och har som vision att vägleda dig med information som kan underlätta livet. På Baby Journey lyfter vi allt som kan kännas tufft i föräldraskapet och vi har som mål att hjälpa dig under denna utmanande tid i livet genom att ta fram så relevant och värdefull information som möjligt. Allt detta görs tillsammans med legitimerad vårdpersonal, barnmorskor och barnsjuksköterskor med stor erfarenhet, så att du ska kunna vila tryggt i att den informationen du får presenterad är korrekt. Varje avsnitt är mellan 1-5 minuter långt och lyfter helt enkelt det mest relevanta inom just det ämnet. Varmt välkommen till Mini Talk – vi hoppas att du hittar precis vad du behöver!

Artillerigatan 16

114 52 Stockholm

Baby Journey

Villkor

Ladda ner vår app!

ladda ner i appstore

Copyright © Baby Journey

Copyright © Baby Journey

Mobile footer