Sponsrat av Länsförsäkringar
Inte långt efter plusset på stickan så börjar det bli dags att fundera på föräldraledighet. När förskolan sedan startar så introduceras de allra flesta för VAB. Men hur planerar man för den här tiden i livet och relationen när det kommer till jämställdhet och familjens ekonomi?
Många föräldrar upplever föräldraledigheten som knepig rent praktiskt men även hur man delar upp den sinsemellan. Hur man väljer att göra är högst individuellt och det finns ingen given mall. Däremot finns det flera aspekter att ta hänsyn till under planeringen och det blir extra viktigt att ta noggranna beslut för familjens ekonomi nu när vi ser en hög inflation och stigande räntor.
Idag är det mest vanligt att kvinnan är hemma den största delen av föräldraledigheten och det finns intressant statistik som visar att i hushåll där kvinnan tjänar mer än mannen så är det oftast kvinnan som är hemma längst. Vad man grundar sina beslut på inom familjen är upp till var och en, men gällande ekonomi så kan det faktiskt vara mest fördelaktigt att dela lika på föräldraledigheten. Detta gäller ofta om man arbetar för en arbetsgivare som erbjuder föräldralön.
Planera för er föräldraledighet
Som familj är det bra att man relativt tidigt sätter sig och diskuterar hur man vill lägga upp den här perioden i livet tillsammans. Familjens ekonomi är en stor del i denna planering och för att underlätta för familjer har Försäkringskassan ett verktyg som heter Föräldrakollen. Här kan man fylla i föräldrarnas lön samt tillägg, så som föräldralön som arbetsgivaren betalar ut om man har ett avtal med sin arbetsgivare i kollektivavtalet. I uträkningen kan man se familjens totala nettoinkomst per månad och på så sätt jämföra denna utifrån olika scenarion där man tar hänsyn till olika upplägg av föräldraledighet.
Om man bortser från familjens ekonomi under den faktiska perioden så bör man också tänka framåt. Det är inte ovanligt att kvinnor väljer att gå ner i arbetstid och tar den största delen VAB om man tittar till statistik. Det är bra att ha i åtanke att detta på sikt ger en sämre löneutveckling och på så sätt även en sämre pension.
Att diskutera och planera både föräldraledighet och VAB noggrant är extra relevant med tanke på det ekonomiska läget i världen. Att tillsammans väga för- och nackdelar för familjen kan minska stressen om något oförutsett händer. Som nu, när en del utgifter stiger lite, blir det högst relevant att planera för en buffert, sitt sparkonto och räntehöjningar som en del av ekvationen.
Föräldraledighet i relation till jämställdhet och ekonomi
Ur ett jämställt perspektiv så kan det vara bra att dela lika på föräldraledigheten, det ger också båda föräldrarna bättre förutsättningar att tidigt skapa en bra relation med sitt barn. Genom att båda föräldrarna kombinerar arbete och familj så påverkas föräldrarnas arbetsliv lika mycket framåt. I en undersökning har man sett ett mönster som tydligt visar på mindre sjukskrivningar hos kvinnor under föräldraledighet när dubbeldagar tas ut i början av denna.
Att vara föräldraledig har givetvis många fördelar, vilka också ska tas i beräkning när föräldraledigheten planeras. Kanske känns det intuitivt rätt att den ena föräldern tar en större del än den andra. Det finns ingen skam i att lägga upp denna tid på det sätt som känns mest rätt för familjen.
I början av föräldraledigheten kan det vara en god idé att se över hela familjens behov av försäkring, exempelvis barnförsäkring som är bra att ha från barnets födsel. Oförutsedda händelser kan inträffa och påverka både familjens ekonomi och livskvalitet. Hos Länsförsäkringar finns olika typer av försäkringar, bland annat erbjuds skydd om någon i familjen skulle bli sjukskriven eller arbetslös . Då kan ett extra tillskott vara välbehövligt. Boka gärna ett möte med en av Länsförsäkringars rådgivare på ditt lokala Länsförsäkringsbolag och få en behovsanalys utifrån just er familjs försäkringsbehov.
Till Länsförsäkringars hemsida.
Vill du läsa fler artiklar om ekonomi?