Sponsrat av Länsförsäkringar
Barnspar är det mest populära ämnet när det kommer till ekonomi och familjer, vilket inte är så konstigt! Att spara till sitt barn är något många föräldrar gör under hela barndomen, och därför vill man såklart spara rätt. Men hur sparar man på bästa sätt till sitt barn?
Så sparar du smart för dina barn!
Länsförsäkringar har nyligen publicerat en stor rapport kring hur föräldrar sparar till sina barn. Rapporten visar att trots att de flesta föräldrar fått mer i plånboken de senaste decennierna till följd av inkomstökningar och skattesänkningar, så sparar vi inte nämnvärt mer till våra barn. Nu när vi i stället ser en hög inflation och stigande räntor förändras familjers ekonomi, vilket är viktigt att ha i åtanke när vi planerar sparandet till våra barn. Har du möjlighet att spara något är det bättre än ingenting alls – och det ekonomiska läget kommer hinna förändras innan det är dags för ditt barn att ta steget ut i vuxenlivet med sin buffert.
Först och främst gäller det att fundera kring syftet med sparandet. Vanliga anledningar till att spara till barnen är är exempelvis körkort och bostad. Då kan det vara bra att tänka på att kostnaden för dessa kommer att öka i takt med inflationen från det att ditt barn är 1 år fram tills att det är 18 år. Det betyder att även sparandet måste öka successivt om ditt barn faktiskt ska ha möjlighet till körkortet eller bostaden den dagen det är dags. Så glöm inte att justera sparandet i takt med inflationen eller hur mycket din lön ökar årligen.
Just nu förändrar det ekonomiska läget många familjers ekonomi, men har du möjlighet till någon form av sparande är det en bra start. Statistik visar att de föräldrar som sparar regelbundet, exempelvis månadsvis, får ihop större summor till sina barn än de som sparar mer sporadiskt vid t.ex. högtider. Vårt tips är därför att, om möjligheten finns, ha ett månadssparande på autogiro för att sparandet faktiskt ska bli av.
Hur ska man spara?
Det vanligaste sättet är att spara via fonder, vilket 77% av alla föräldrar som sparar åt sina barn gör. Det har även visar sig vara lönsamt; Barn till de föräldrar som har investerat sina barns sparpengar i fonder har sen 2012 haft en god utveckling. 2012 låg det genomsnittliga kapitalet på 92 533 kronor, idag är det genomsnittliga sparkapitalet per barn 250 000 kronor!
En sak som kan vara bra att tänka på är att om du sparar i ditt barns namn, får hen tillgång till kapitalet när den fyller 18 år. Om du istället sparar i ditt eget namn, väljer du själv när barnet ska ha tillgång till sparpengarna. Fundera över vad du önskar innan du påbörjar sparandet!
Sammanfattning kring barnspar i Sverige:
• Det genomsnittliga månadssparandet ligger på 490 kronor vilket är en minskning med 15 procent jämfört med 2018 och endast en ökning med 18 procent sedan Länsförsäkringar första gången genomförde Barnsparrapporten 2005.
• 38 procent av föräldrarna sparar mindre än 375 kronor per barn.
• 26 procent av föräldrarna sparar mer än 875 kronor per barn.
• De som har ett eller två barn sparar 625 kronor per barn medan de som har fyra barn eller fler sparar 125 kronor per barn.
• Andelen som inte sparar alls till sina barn ligger på 9 procent.
• Andelen föräldrar som månadssparar ligger på 67 procent.
• Fonder är den populäraste sparformen som 77 procent av föräldrarna har valt.
• De som sparar i fonder har ett sparkapital på cirka 250 000 kronor per barn.
• De som sparar på sparkonto har ett sparkapital på cirka 10 000 kronor per barn.
• Att spara till bostaden är det populäraste sparmålet.
Hos Länsförsäkringar finns mycket information och hjälp att bistå med när det kommer till familjens ekonomi.
Länsförsäkringar erbjuder flera olika försäkringar så som barnförsäkring, hemförsäkring och olycksfallsförsäkring. Ett tips är att kontakta ditt lokala Länsbolag för rådgivning om vilka försäkringar som kan vara aktuella utifrån just er familjs behov.
Missa inte Baby Journeys podcast Familjens Ekonomiskola, där kan du ta del av mängder med ekonomitips och såklart även hur du sparar smart till barn.