Under graviditeten tar vi del av information, läser artiklar, böcker, lyssnar på podcasts och följer barnets utveckling i magen. Förlossningen är det stora slutmålet och ibland kan det vara svårt att ta in att det egentligen är där och då allting börjar. Ni kommer lämna BB som en familj och påbörja livet hemma tillsammans. Utan en manual eller handbok i föräldraskap ska ni ta hand om en individ som är helt beroende av er. Vi kommer i denna guide gå igenom hur den första tiden hemma kan se ut, vad barnet behöver från dig, hur man tar hand om en nyfödd och vart du kan vända dig om du behöver stöd.
I denna guide:
- Hur ofta och mycket ska barnet äta första tiden?
- Ta hand om nyfödd: Klippa naglarna
Första dagarna hemma
Att lämna hemmet gravid och komma hem med en ny liten människa kan kännas pirrigt, nervöst, läskigt och underbart på samma gång. Nu börjar det liv som så småningom kommer bli er nya vardag och det kan ta sin tid innan ni hittat vad som funkar för just er.
Familj och vänner kommer kanske vilja hälsa på bebisen redan första dagarna efter ni kommit hem. För vissa känns detta bra medan andra känner att de vill landa i ett par dagar, eller veckor, innan de är redo för att ta emot besök. Känn in vad du känner dig bekväm med och var inte rädd för att sätta några förhållningsregler till de som eventuellt ska komma. Det är helt okej att be dem tvätta händerna noga, ta med egen fika/mat och hålla besöket så långt/kort som du är bekväm med. Alla kommer få sin chans att träffa och lära känna bebisen, det behöver inte ske de första två veckorna.
Många har hört begreppet “bebisbubblan” och lika ofta som den är rosa, fluffig och underbar kan den vara en bubbla av smärta från förlossningen, kilovis av tvätt (hej kräksbebis, blöjor som läcker och bröst som sprutar mjölk på allt och alla), sömnbrist och en känsla av att vara helt ny på den viktigaste rollen i livet. Att känslorna pendlar mellan högt och lågt är fullt normalt. Har du en partner är dennas absolut viktigaste uppgift att avlasta dig på alla sätt som är möjliga. Till exempel se till att du kan få ta en dusch, äta bra mat, dricka regelbundet och ta bebisen i den mån som det går. Intensiteten i hur ofta du behöver mata och finnas för bebisen kan kännas överväldigande. Påminn dig själv om det är en kort period då allt är sådär intensivt.
I Sverige har alla partners rätt till 10 dagar ledigt från sitt arbete i samband med att de blivit föräldrar (ansökan sker via Försäkringskassan). Det gör att ni som familj får två veckor att landa tillsammans efter förlossningen. Många passar på att gå promenader med vagnen, testa att åka bil med den nyfödda eller andra saker där det kan kännas skönt att vara två första gången så att du som sen ska vara hemma är mer förberedd inför att göra dessa saker själv. Att amma och ta hand om ett barn är ett heltidsjobb och det är viktigt att påminna sig själv om det och sänka kraven på vad dagarna ska innehålla utöver det.
Hur ofta och mycket ska barnet äta första tiden?
Ammar du så kommer mycket av den första tiden gå åt att finnas där för bebisen när hen vill äta. Fortsätt gärna ha bebisen mycket hud mot hud första dagarna hemma. Barnet visar att den är hungrig genom att sträcka ut tungan, suga på läpparna och smacka, röra på sig mycket, suga på sina händer, öppna munnen, leta efter bröstet och till sist gråta. När barnet är mätt kommer den sluta suga aktivt eller somna vid bröstet. Det är helt individuellt hur länge och ofta ditt barn vill äta samt hur mycket bröstmjölk en bebis får i sig vid ett amningstillfälle. Om ditt barn växer som hen ska, får amma när hen vill och verkar tillfreds är det ett kvitto på att barnet får i sig tillräckligt. Är din bebis frisk behöver du normalt inte väcka den för att äta. Passa istället på att amma oftare under den vakna perioden bebisen har.
Lyssna på barnets egna signaler även om du ger modersmjölksersättning, både när det gäller hunger och tecken på att barnet är mätt. Ett friskt barn har förmågan att själv reglera hur mycket hen behöver äta. Några tumregler de första dagarna är att barnet vill äta oftare än 8-12 ggr per dygn innan den mogna mjölken runnit till. Vilket den brukar göra dag 3-5. När den mogna mjölken runnit till kan man tänka att barnet ska äta ca 8-12 ggr per dygn. Ha tiderna lite flytande och gå på barnets signaler Ibland vill bebisen sova en lite längre stund under dygnet och då äta tätare senare på dygnet.
En nyfödds sömnbehov
Precis som med allt annat när det gäller barn är alla olika och det gäller även sömnen. Vissa spädbarn sover 16h om dagen medan andra behöver upp emot 22h. Detta kan även variera från dag till dag. I början har inte bebisen koll på skillnaden mellan dag och natt, detta är något den lär sig så småningom. För att ge bebisen bästa möjliga förutsättningar för att sova nattetid är det viktigt att ha det mörkt i rummet, se till att det är svalt och att bebisen somnar mätt. Första tiden kan du komma att behöva byta blöjan nattetid om barnet bajsat, är det bara kiss kan det vänta till morgonen.
Byta blöja
Den första tiden går det åt väldigt mycket blöjor, upp till 8-10 blöjor per dygn. Det är viktigt att byta barnets bajsblöja direkt för att undvika sveda och eksem. Tvätta helst barnet med handen under rinnande vatten och badda torrt med handduk, det är det mest skonsamma för bebisens rumpa. Be gärna om hjälp med detta på BB. Annars kan man använda en tvättlapp med ljummet vatten och även babyolja vid behov. Låt gärna barnet ligga naken och lufta i samband med blöjbytena och se det som en mysig stund då ni kan prata, sjunga och titta på varandra.
Vissa barn älskar att ligga på skötbordet medan andra inte alls tycker det är kul, detta kan även gå i vågor. Testa att hänga något färgglatt över skötbordet som barnet kan titta på. Små barn behöver värme så testa att lägga en handduk eller filt över bebisens kropp om du upplever att hen fryser i samband med blöjbytet. I samband med blöjbytena kan man med fördel ge barnet magmassage ett par gånger per dag för att stimulera rörelse i tarmar och minimera magknip. Alla barn lider av magknip och “körig” mage under första levnadsåret, detta på grund av lite rörelse och omogna tarmar.
Bebisen hud och navel
Du kan bada bebisen redan första veckan efter att ni kommit hem från BB. Naveln behöver inte ha trillat av. Ta av blöjan och torka bort eventuellt bajs innan du badar barnet. Använd endast vatten och babyolja, tvål torkar ut barnets känsliga hud. Se till att badvattnet håller en temperatur på cirka 37-38 grader. Det är viktigt att tvätta alla barnets hudveck, exempelvis under hals, armhålor och ljumskar. Var noga med att torka/badda med en handduk efteråt så att alla veck är torra. Du kan även använda babyoljan till att smörja bebisens hud efter badet. Det är vanligt att en nyfödds hud fjällar, är lite torr och har olika små utslag. Det kan vara lagom att hålla sig till två bad i veckan för att inte torka ut huden. Låt gärna bebisen ligga naken och lufta sina hudveck efter badet.
Navelstumpen som sitter kvar kommer torka, svartna och sedan trilla av. Detta kan ta allt ifrån några dagar uppemot två veckor. Tvätta med vatten och badda den torr med en handduk eller topz om det skulle komma kiss eller bajs på den eller om det blöder från naveln. Barnet har ingen känsel på stumpen så du behöver inte vara orolig över att det gör ont. Det är helt normalt att naveln luktar illa innan den trillar av.
Kontakta en vårdcentral eller rådfråga din BVC om det kommer var från naveln, huden runtom är röd, svullen och verkar vara öm. Då kan det vara en infektion som behöver behandlas.
Ta hand om nyfödd: Klippa naglarna
Att klippa en nyfödds naglar kan kännas läskigt men med lite övning kommer det snart gå lättare. Den allra första tiden är nageln och huden under mer sammanväxta så då rekommenderar vi att du filar naglarna rakt av och/eller försiktigt river bort naglarna istället för att klippa. Du kan göra detta så länge bebisens naglar är mjuka. När bebisen är lite äldre kan du gå över till en bebisnagelsax/nagelklippare. Se till att du har bra belysning och en lugn bebis. Vänta tills barnet sover om hen inte vill hålla sig still. Två gånger per vecka är vanligt att behöva klippa, tånaglarna växer generellt lite långsammare.
Bebisens kläder
Att klä på en nyfödd kan vara en större utmaning än vad man kan tro. Undvik kläder som du måste dra över huvudet samt kläder med dragkedjor eller andra hårda material. Omlottbodies är ett bra och smidigt plagg till en nyfödd. Tänk på att små barn är känsliga för kyla så byt om på en varm och trygg plats. Ett tips är att ha många små handdukar, bodies och byxor redo vid skötbordet. Kräk, bajsblöjor som läcker och kissolyckor på skötbordet är vanligt och då är det skönt att ha ombyte när till hands. Det kan gå åt många plagg varje dag, speciellt om du har en bebis som kräks mycket.
De flesta föräldrar tycker att det är svårt att veta hur mycket de ska klä på sina barn, så du är inte ensam om du känner dig lite smått förvirrad. På sommaren är det viktigt att bebisen skyddas från solen så satsa på heltäckande, tunna kläder. Vintertid är det smart att köra lager på lager för att lätt kunna reglera barnets temperatur. Kom ihåg att öppna upp overallen eller åkpåsen i vagnen om ni är ute och exempelvis går in i en affär en stund. Känn efter i nacken eller på bröstet om barnet känns lagom varm. Händer och fötter är generellt kallare även om de såklart inte ska vara iskalla.
Första besöket av BVC
Ungefär 1-2 veckor efter att ni kommit hem från BB kommer en sjuksköterska från BVC hem till er. Då görs en undersökning av bebisen där hen kollar vikt, längd, naveln, huden, huvudet etc. Det kan vara smart att inför besöket skriva ner eventuella frågor eller funderingar som kommit upp som du/ni vill diskutera med sjuksköterskan. Något ni behöver stöd kring, inte känner fungerar eller något som oroar er. Ingen fråga är för liten, för stor eller tabu. Det är helt normalt att känna och fundera mycket som nybliven förälder.
Här kan du läsa om oro som nybliven förälder.