Sponsrat av Länsförsäkringar
Det är högsommar och badplatser landet över lockar var och varannan barnfamilj. Men vad ska man egentligen tänka på när man tar med barn till en badplats? Hur vanligt är det med drunkningsolyckor och vad är det som gör att barn kan drunkna i väldigt grunt vatten?
På bara femtio år har antalet drunkningsolyckor i Sverige gått från ungefär 400 till 100 per år. Målet är givetvis att ingen ska drunkna. Även om barn numer får gå i simskola från tidig ålder och många badplatser är utrustade med livräddare, så finns det mycket som kan vara bra att ha koll på för att bada säkert med barnen i sommar.
Vad är det viktigaste att tänka på när man tar med sig barnen till badplatsen?
Dels är det att skapa sig en övergripande bild av badplatsen och miljön, exempelvis om badplatsen är en långgrund strand eller om den består av klippor, samt om den är bevakad av livräddare. Oavsett var man badar så är det bra att kolla upp var närmaste livräddarutrustning finns, så som livboj, flotte eller kastlina. Det är också viktigt att ha koll på var man är, så att man kan ge en adress om man skulle behöva ringa efter hjälp.
Hur ska man bada med sina barn på badplatsen?
Det enkla svaret är tillsammans. Mindre barn ska alltid bada med en vuxen närvarande. Låter man större barn gå ner mot vattnet själva så gäller det att alltid ha god tillsyn. Låt inte barnen simma under bryggor eller hopptorn.
Hur kommer det sig att barn kan drunkna i grunt vatten?
Små barn har inte fullt utvecklad balans eller förmågan att kontrollera kroppen som en vuxen. Det räcker med en vattennivå som kan täcka näsa och mun (alltså bara ett par centimeter) för att ett barn skulle kunna drunkna. Lämna aldrig barn utan tillsyn på varken stränder eller i ett badkar med lite vatten i.
Är det vanligt att barn råkar ut för drunkningsolyckor?
Ungefär 20-30 % av alla drunkningsolyckor är badrelaterade och det är idag inga utmärkande siffror när det kommer till just barn. De få drunkningsolyckor som sker barn kan många gånger kopplas ihop med brist på närvaro och ofta är telefonen en bov i detta. Visionen är givetvis att ingen ska drunkna!
Hur länge klarar ett barn att vara under vatten?
Det är svårt att säga hur länge ett barn klarar att vara under vatten men överlevnadsstatistiken ökar givetvis drastiskt ju snabbare man kan få igång hjärt-och lungräddning. Var alltid närvarande med ditt barn när ni går tillsammans till badplatser och ha i åtanke att om olyckan skulle vara framme så kan det handla om sekunder.
Vad kan vara bra att tänka på när det gäller simkunnighet?
Att vi är livräddare åt varandra och både simkunnighet och vattenvana är av stor betydelse när vi är med våra barn på badplatser. Om man som förälder lämnar ansvaret åt någon annan, vad har denne för möjlighet att agera om någonting skulle hända? Lämna inte över ansvaret till syskon som kanske inte vet hur de ska agera om någonting skulle hända.
Det kan också vara bra att överväga flytväst även på badplatser då detta är det absolut säkraste för barn. Oavsett simkunnighet så kan starka strömmar snabbt driva ut mot havs och särskilt om man badar med flytmadrasser. Skriv därför alltid namn och telefonnummer på dessa, det underlättar för livräddarna som ger sig ut för att hämta dem.
När det gäller badleksaker så ska man vara försiktig med att köpa dessa i utlandet, det är EU-standard man ska sträva efter för att vara säker på att de fungerar korrekt.
Finns det något annat man borde tänka på i sommar?
Det är lika viktigt för barn som vuxna att skydda sig på soliga dagar. Använd solhatt och drick mycket vatten! Även om vi vuxna håller koll på våra barn så kan dåsighet som en effekt av värme och vätskebrist försämra förmågan drastiskt.
Vilken försäkring gäller om någonting mot förmodan skulle hända?
En barnförsäkring. Vi är oftast noggranna med försäkring av saker som våra bilar där de flesta har en full försäkring, men så glömmer vi bort att försäkra det mest värdefulla vi har. En barnförsäkring hjälper er familj ekonomiskt vid skador eller sjukdomar och är en trygghet som följer med ända upp till 25 års ålder.
Skaffa din barnförsäkring och läs mer hos Länsförsäkringar!
Om du vill se exempel på när en barnförsäkring kan hjälpa till så har vi gjort en artikel om det som du hittar i appen!