Om du vill avbryta en graviditet kan du göra abort, oavsett hur gammal du är. I Sverige har vi fri abort enligt lag till vecka 17+6, det innebär att du som är gravid kan göra abort av vilka skäl som helst. Behöver du avsluta en graviditet mellan vecka 18+0-21+6 kan du ansöka om tillstånd hos socialstyrelsen.
Om du vill avbryta en graviditet kan du göra abort, oavsett hur gammal du är. I Sverige har vi fri abort enligt lag till vecka 17+6, dvs du som är gravid kan till dess göra abort av vilka skäl som helst. Behöver du avsluta en graviditet mellan vecka 18+0-21+6 kan du ansöka om tillstånd hos socialstyrelsen. Anledningar för ansökan kan till exempel vara svår social situation, missbildningar på fostret, missbruk eller sjukdom hos dig som är gravid. Att göra en abort kan vara psykiskt påfrestande, framförallt om graviditeten är önskad. En abort påverkar inte din möjlighet att bli gravid i framtiden. Du har rätt till samtalsstöd om du önskar, inför eller efter aborten och du kan boka samtalet via den mottagning där du gör aborten. Det kan kännas skönt att prata kring graviditeten och abort tillsammans med eventuell partner.
Du kan göra en medicinsk eller kirurgisk abort. Medicinsk abort innebär att graviditeten avslutas med hjälp av tabletter och kirurgisk abort innebär en mindre operation. Abortlagen styr reglerna kring abort och du har alltså rätt att göra abort till vecka 18 oavsett anledning. Du har när som helst rätt att ändra dig, innan aborten. Om du är gravid och önskar göra abort är det till en abortmottagning eller gynekologisk mottagning du vänder dig.
Medicinsk abort
Det är vanligast att graviditeten avslutas med hjälp av medicinsk abort och metoden går att använda oavsett vilken graviditetsvecka du befinner dig i, under den period då abort är tillåten. Du påbörjar aborten genom att ta ett läkemedel på abortmottagningen, sen går du hem. Efter några dagar får du (ibland) komma tillbaka till mottagningen där du får en annan medicin som gör att livmodern får sammandragningar. I vissa kan du göra det andra steget hemma, om du har någon hemma hos dig som stöd. Det är viktigt att du inte är ensam. Efter några timmar kommer vanligen en vaginal blödning med klumpar i där graviditeten stöts ut. Du kan komma att blöda olika länge efter en abort, men i regel blöder du omkring två veckor. Blödningen ska successivt minska. Du får ofta med dig ett graviditetstest hem som du ska ta omkring tre till fyra veckor efter aborten.
Om du gör en medicinsk abort efter första trimestern gör du alltid den på sjukhus. Ofta får du åka hem samma dag. Ibland kan det finnas rester kvar av graviditeten, till exempel delar av moderkakan. Om inte aborten är komplett kan läkaren behöva komma att komplettera med en kirurgisk skrapning.
Kirurgisk abort
Du kan göra en kirurgisk abort under första trimestern, men inte mycket tidigt i graviditeten. Ingreppet går i regel fort och är alltså en kortare operation. Ibland kan du få ta ett läkemedel som först mjukar upp livmoderhalsen. Efter detta blir du sövd och graviditeten sugs försiktigt ut ur livmodern med hjälp av en tunn slang som är kopplad till en sug. När operationen är avslutad får du återhämta dig några timmar på kliniken innan du går hem. I regel blöder du mindre efter en kirurgisk abort jämfört med en medicinsk.
Efter aborten
Det är svårt att förutse hur du kommer att må efter aborten, men det kan kännas lättare om aborten är ett gemensamt beslut och du har stöd i ditt beslut till abort. Oavsett är det du som är gravid som bestämmer över din kropp och om du vill göra abort eller inte. Vissa kan känna sig nedstämda medan andra kan känna sig lättade, eller en blandning av många olika känslor. Kanske känns det extra jobbigt om du har barn sedan tidigare och då har varit med om ett annat utfall av en graviditet som blir tydlig i form av kontrasten till det levande barn du redan har. Om du känner att du behöver samtalsstöd efter aborten kan du kontakta den mottagning som du gjort aborten vid, de har exempelvis kuratorer kopplade till mottagningen. Samtalsstödet är gratis. Du som är partner i en graviditet kan också må dåligt över en abort och kan också komma att behöva prata med någon.
Abortmottagningen kommer att berätta för dig var du vänder dig om du får komplikationer kring aborten, som exempelvis infektion eller riklig blödning samt hur du ska förhålla dig under tiden du fortfarande blöder. Du har rätt till preventivmedelsrådgivning efter aborten om du önskar.
Här kan du läsa mer om graviditet.