Havandeskapsförgiftning innebär att du som gravid får ett förhöjt blodtryck och kan utveckla en del andra symptom, ofta i slutet av graviditeten. Detta upptäcks vanligtvis hos barnmorskan på rutinkontroller. Eftersom havandeskapsförgiftning kan vara farligt för barnet så erbjuds du som gravid fler regelbundna kontroller på mödravården.
Vad är havandeskapsförgiftning?
Mödravården i Sverige startade på 1950-talet, bland annat för att upptäcka gravida som under sin graviditet utvecklade symtom på havandeskapsförgiftning. Detta är en sjukdom du endast kan drabbas av under en graviditet och som kan ha ganska diffusa symtom.
Under besöken på mödravården kontrolleras blodtryck och patienten får lämna en urinprov för att se om det finns protein i urinen. Kontrollerna utförs för att upptäcka om den gravida utvecklat eller håller på att utveckla symtom.
Den som insjuknar ska ha ett blodtryck över 140/90 uppmätt vid flera tillfällen och har ofta protein i urinen. Havandeskapsförgiftning drabbar 3-7% av alla gravida runt om i världen per år, vilket motsvarar ungefär 8,5 miljoner gravida. I Sverige drabbas cirka 5000 gravida per år, vilket är ungefär 5%.
Sjukdomen uppkommer efter graviditetsvecka 20, ofta i slutet av graviditeten efter vecka 34. Vanligtvis är besvären lindriga, och det är även möjligt att insjukna den närmsta tiden efter att barnet är fött.
Varför får man havandeskapsförgiftning?
Vad sjukdomen beror på är inte helt klarlagt idag, men det tros bero på att moderkakan inte fungerar som den ska. Redan när moderkakan bildas så fäster den för ytligt i livmoderslemhinnan, vilket gör att det kan läcka partiklar och celler från moderkakan och fostret ut i blodet på den gravida. Den som är gravid kan ha riskfaktorer innan graviditeten som ökar sannolikheten för att insjukna. Att vara förstföderska med ärftlighet för havandeskapsförgiftning, ha ett BMI över 30, vara äldre än 40 år och ett tidigare högt blodtryck i samband med graviditet är exempel på riskfaktorer.
Vissa sjukdomar kan också utgöra en risk. Exempel på dessa är diabetes typ 1 eller 2, högt blodtryck, vissa autoimmuna sjukdomar eller kronisk njursjukdom. Har du väntat barn tidigare och då blivit sjuk eller haft ett högt blodtryck ökar det risken att drabbas igen. Att vänta fler barn eller att ha genomgått en IVF graviditet med äggdonation utgör också en risk att drabbas.
Symtom
Det finns symtom som den som är gravid själv ska vara uppmärksam på. Dessa är: illamående och kräkningar (efter vecka 18), synrubbningar som exempelvis flimmer för ögonen, huvudvärk, ont i övre delen av magen, hastig svullnad i ansiktet, händerna och fötterna. Allmän sjukdomskänsla där du känner dig skakig och frånvarande. Kontakta alltid akutsjukvård om du tror att du kan ha drabbas av havandeskapsförgiftning. Det vanliga är att de som drabbas inte blir så sjuka, men det finns två allvarliga former av sjukdomen och man bör därför vara uppmärksam.
HELLP – en svårare form av havandeskapsförgiftning med generell organpåverkan, främst levern. Ungefär 10-20% av de som drabbas av en svårare form av havandeskapsförgiftning utvecklar HELLP.
Eklampsi – Den andra allvarliga varianten kallas för Eklampsi, som innebär att den gravida eller alternativt nyblivna föräldern får generella kramper som inte kan förklaras av en bakomliggande sjukdom (exempelvis epilepsi). Det är dock mycket ovanligt att drabbas Eklampsi.
Vad händer om man får en diagnos?
Om du som är gravid fått diagnosen havandeskapsförgiftning kan du vänta dig tätare besök hos barnmorskan på mödravården. Det är vanligt att patienten skrivs in på specialistmödravården som oftast ligger i anslutning till ett förlossningssjukhus. Vid behov skrivs du in som patient på sjukhus, antingen på en avdelning som heter Antenatalen eller på förlossningen. Antenatal är en avdelning som vårdar kvinnor under graviditeten.
Vid tidigare känd havandeskapsförgiftning får den som blir gravid igen träffa läkare och blir vanligen insatt på läkemedel för att minska sannolikheten att drabbas av sjukdomen igen. Du som blir sjuk kan behandlas med läkemedel för att sänka blodtrycket, men det finns idag inget botemedel bortsett från att föda barn. I vissa fall kan detta innebära att barnet behöver förlösas tidigare än beräknat.
Havandeskapsförgiftning kan bli farligt för barnet eftersom moderkakans funktion kan vara försämrad. Ofta utförs extra ultraljud för att se hur barnet växer i livmodern, hur ofta extra kontroller behöver ske beror på sjukdomens allvarlighetsgrad.
Vill du läsa mer om högt blodtryck (hypertoni) under graviditeten? Klicka här!