Det är relativt vanligt att få herpes som gravid, då oftast typ 1 som som är vanligast i munnen. Men många blivande mammor oroar sig för att få herpesutbrott och hur detta kan påverka bebisen. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om Herpes.
Vad är herpes?
Herpes orsakas av ett virus och finns i två typer, herpes simplex typ 1 och typ 2. Typ 1 finns oftast på läpparna och typ 2 återfinns oftast på könsorganen, även om typ 1 även kan förekomma på könsorganen. Symptombilden vid herpesutbrott varierar. En del får lindriga symtom såsom pirrningar, klåda och ökade flytningar (genital herpes) medan andra får blåsor, sår, feber, svullna lymfkörtlar och/eller feber. Sjukdomsbilden är oftast värst första gången du får infektionen, men du kan sedan få återfall. Viruset ligger däremellan vilande i kroppen. Ofta förekommer återfallen när immunförsvaret är påverkat, vid exempelvis förkylning eller graviditet. Det är inte alltid du märker av när du får ett utbrott.
Hur vanligt är det med herpes som gravid?
Omkring 70% av alla gravida i Sverige har haft herpes typ 1 (vanligast i munnen). Det är ungefär 15-30% som har haft genital herpes (typ 2), men endast omkring en femtedel av dessa kvinnor vet om att de haft en herpesinfektion. Symtombilden skiljer sig inte om du är gravid, men det är vanligare att du får utbrott under graviditeten.
Hur smittar herpes?
Inkubationstiden, tiden från det att du smittas av viruset till det att du får symtom är mellan en till sju dagar. Herpes smittar genom att slemhinnor eller skadad hud kommer i kontakt med vätskan som finns i det sår eller den blåsa som är orsakad av herpes. Det är störst risk att du smittas om personen som smittar dig har infektionen för första gången. Vid en förstagångsinfektion kan du bli smittad även flera veckor efter det att blåsorna eller såren har läkt. Herpes förstörs av vatten, rengöringsmedel, desinfektionsmedel och torka.
Vad finns det för risker för barnet om man får herpes som gravid?
Det är mycket ovanligt att fostret blir smittat i livmodern, men risken är betydligt större att barnet blir smittat i samband med förlossningen eller under de första levnadsveckorna om du har utbrott då. Risken är högre vid en förstagångsinfektion och mycket lägre om det är en återkommande infektion. Vid en återkommande infektion har barnet hunnit få antikroppar från mamman och virusmängden är mycket lägre. Om barnet blir smittat varierar sjukdomsbilden även här. Det kan röra sig om mindre symtom såsom blåsor eller symtom från ögonen, till svårare sjukdomsbild såsom hjärninflammation.
Tips att tänka på för att förhindra smittspridning till barnet:
Under graviditeten är viktigt att du berättar för din barnmorska om du vet med dig att du har herpes. Det finns antivirala läkemedel som kan bli aktuella om du har återkommande skov under graviditeten. Om du har blåsor i underlivet när det närmar sig förlossningen kan det bli aktuellt med ett kejsarsnitt. Därför kan det ibland vara aktuellt med förebyggande behandling om du vet med dig att du har genital herpes och risken bedöms vara stor att du får ett utbrott nära förlossningen.
Om mamman får en primärinfektion efter förlossningen är det viktigt att ta antiviralt läkemedel för att dämpa utbrottet. Det gäller även att vara noggrann med handhygien, inte pussa på barnet och ha egna handdukar. Nära kontakt med andra gravida eller spädbarn ska undvikas. Om mamman får en återkommande infektion är smittrisken till barnet mycket liten, men så länge som hon har blåsor eller vätskande sår är det viktigt att förhålla sig på samma sätt som vid en primärinfektion. Samma förhållningsregler gäller för andra medlemmar i hushållet som får en herpesinfektion.
Går det att amma om man har ett herpesutbrott? Ja, det går bra att amma så länge det inte finns blåsor på brösten.
Är du gravid och vill läsa mer om klåda? Klicka här!