Varje år föds drygt 110 000 barn i Sverige, och ungefär 1-2 % av de barn som föds är tvillingar. Precis som en vanlig graviditet delas en tvillinggraviditet in i tre perioder som kallas trimestrar, som var och en är ungefär tre månader lång. De flesta har nog inte ens tänkt tanken att det kan bli två, så det är fullt normalt att känna oro och beskedet tar oftast längre tid att ta in. Det är fullkomligt normalt!
Första trimestern: när graviditetstestet blir positivt
Ett positivt graviditetstest är startskottet för första trimestern i en graviditet oavsett om det är ett eller fler barn du väntar. Den första tiden ser ut precis som för alla gravida – fram till att det är dags att göra ultraljud.
Vilka gravidsymptom har man vid en tvillinggraviditet?
Precis som de allra flesta graviditeter tillkommer symptom såsom illamående, spända bröst och trötthet. Vid en tvillinggraviditet kan dessa symtom uppfattas kraftigare och mer förekommande hos den gravida, vilket den som väntar sitt första barn inte kan veta. Men har du tidigare väntat barn kanske du i det här stadiet redan kan börja ana något. Dessa mer uttalade symtom beror på en ökad halt av graviditetshormoner.
När upptäcks en tvillinggraviditet?
Upptäckten av en tvillinggraviditet görs ofta på det första ultraljudet. När det utförs är olika från mottagning till mottagning, men ofta erbjuds man ett ultraljud mellan vecka 11-14. När en tvillinggraviditet upptäcks på ultraljudet ser man det genom att se två små hjärtan som pickar på skärmen, och vid en sådan upptäckt informeras man direkt.
Om en tvillinggraviditet upptäcks på första ultraljudet kommer svaret att ni väntar tvillingar att skickas till er ansvariga barnmorska på den mödravård ni går till. En remiss till specialist ultraljudsmottagningen skickas också och där är målet att ta reda på vilken typ av tvillinggraviditet det är man bär på. Efter ett konstaterande kring vilken typ av graviditet det är (enäggs eller tvåäggstvillingar) läggs planeringen för resten av graviditeten upp.
Vid en tvillinggraviditet erbjuds de blivande föräldrarna fler besök hos mödravården samt fler ultraljud. Anledningen till detta är för att en tvillinggraviditet innebär en ökad belastning på den gravida kroppen. Eftersom det är en graviditet med ökad halt graviditetshormon och fysisk belastning räknas en tvillinggraviditet som en riskgraviditet. Det kan vara svårt för dig som gravid att se dig själv som en riskpatient och du har förmodligen inte heller märkt någon skillnad om du jämför med vänner eller bekanta som väntat barn tidigare. Detta kan ha en naturlig förklaring i att det i den här delen av graviditeten inte brukar skilja sig så mycket åt.
Det är vanligt att man blir överraskad när man får beskedet om att man väntar tvillingar. En tvillinggraviditet kan ta längre tid att sjunka in, men det är helt okej och fullt normalt. Våga sök dig till grupper inom kategorin för att prata, fundera och känna tillsammans med andra i samma situation. Under den första delen i graviditeten handlar det mycket om att man som förälder ska acceptera den kommande graviditeten och föräldraskapet.
Andra trimestern i en tvillinggraviditet
Den andra trimestern startar från och med vecka 14 i graviditeten och sträcker sig fram till vecka 27, och i denna trimester börjar planeringen för resten av tvillinggraviditeten. Man vill bland annat även säkerställa om det är en enäggs eller tvåäggs graviditet man bär på (om man inte redan hunnit ta reda på det i första trimestern!) och beroende på vilken typ av graviditet det är så läggs en plan upp för kommande ultraljud och besök.
Under andra trimestern är det vanligt att börja känna sig mer trött, och nu har det med största sannolikhet också börjat synas att du är gravid. Du kan vid det här laget ha gått upp en del i vikt, troligtvis mer än om det vore en bebis som väntades, vilket är helt normalt! I din graviditet är det viktigt att lyssna på kroppen och försöka dra ner på tempot. Kroppen orkar vänta två barn, men det kan bli trångt för bebisarna mot slutet, därför föds de flesta tvillingar innan vecka 37+0.
Det flesta som väntar tvillingar kan till en början känna oro och ha många funderingar. Alla dessa känslor är fullt normala efter ett tvillingbesked. Det är inte så många som går i tanken på att det är möjligt med en tvillinggraviditet innan man får det beskedet, så att det kommer som en chock är ingenting ovanligt.
Oron och funderingarna kan skilja sig åt mellan den gravida och ens partner, därför är det bra om ni lever i tvåsamhet att ni pratar om era funderingar och känslor. Tänk på att inte lägga någon skuld i hur den andre partnern känner eller tänker! Som gravid kanske funderingarna är mer kopplade mot kroppen, om den kommer orka hela vägen och hur en tvillingförlossning fungerar. Som partner kanske man tänker mer praktiskt, till exempel på ekonomin eller om man kommer få plats i hemmet.
Det är viktigt att du som gravid också känner förtroende för din barnmorska och trygghet i att ta upp tankar, funderingar och känslor oavsett vad dessa är. Barnmorskan finns där för dig i din gravidresa! Det kan också kännas skönt att vända sig till föräldragrupper med fokus på tvillinggraviditeter för att diskutera kring det nya livet som väntar.
Det finns olika risker med olika typer av tvillinggraviditeter. Gemensamt för alla som väntar tvillingar är att gå på extra ultraljud, då det finns risk oavsett vilken typ av tvillingar det är för tillväxthämning hos barnen. För dig som är gravid är det viktigt att du går på dina kontroller på mödravården samt alltid berättar hur du mår. I början av din graviditet blir du informerad om symtom som du bör vara extra vaksam på. Det finns några procents ökad risk för högt blodtryck, havandeskapsförgiftning och hepator, som innebär klåda i handflator och under fötterna. Bara för att det finns risker så innebär det inte att du eller dina barn kommer att bli sjuka. Både du och dina barn kan må bra genom hela graviditeten!
Runt vecka 16 i graviditeten brukar man som gravid bli ombedd att fylla i ett formulär som heter EPDS. EPDS står för Edinburgh Postnatal Depression Scale och är till för att upptäcka psykisk ohälsa hos den gravida. Psykisk ohälsa kan kännetecknas med ångest, depression eller oro, och omkring 10-15% av alla gravida har någon form av psykisk ohälsa. Om du efter att ha fyllt i EPDS fått höga poäng kommer din barnmorska se till att du får träffa läkare eller psykolog. Kom ihåg: bara för att du känner till exempel ångest så betyder inte det att du lider av psykisk ohälsa.
Tredje trimestern: Nu är det nära!
Målet är nära, även om det kan kännas som en lång resa kvar. En tvillinggraviditet är normalt sett kortare än om du skulle bära på ett barn, då 50 % av alla tvillingfödslar sker omkring vecka 37+0.
Under den tredje och sista trimestern kan det kännas tungt att vänta tvillingar. Det kan vara en bra idé att börja dra ner på tempot och många som väntar tvillingar blir faktiskt sjukskrivna. Den som är gravid kan börja känna sig stor och tung, vilket beror på att magen i vecka 30 för en tvilling-föderska kan motsvara magen i vecka 40 för någon som väntar ett barn. Du som gravid kan uppleva smärta i bäckenbenet samt svullnad, och då är det helt enkelt dags att börja dra ner på tempot och vila. Det är tungt att vara gravid och ännu tyngre att vänta två små bebisar, därför är det bra att som parner avlasta den gravida så mycket som möjligt. När man väntar tvillingar är det vanligare att få ont i ryggen, hemorrojder, åderbråck och sömnbesvär, framför allt mot slutet av graviditeten.
Här kan du läsa mer om tvillingförlossning!
Som gravid med tvillingar är det också vanligare med Anemi (järnbrist) och detta kan leda till att du som gravid känner dig extra trött, men ditt värde kontrolleras av din barnmorska under hela graviditeten. Det är vanligt som gravid att du behöver extra järntillskott, men om du ändå känner dig extremt trött, prata med din barnmorska. Även om man under tredje trimestern känner sig tung och orkeslös mår man ofta bra av att fortsätta röra på sig varje dag, men viktigt är att fortsätta lyssna på kroppen när den inte orkar mer.
Källa: 1177.se